Home » zwangerschapskwalen

zwangerschapskwalen

Tijdens je zwangerschap kun je geconfronteerd worden met allerlei zwangerschapkwalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat van een aantal van deze kwalen stress of spanning (mede) de oorzaak is of ten minste de klachten verergerd.

Bij Vol van Verwachting kun je in een individuele zwangerschapscursus de vaardigheden opdoen om je zeer snel en diep te ontspannen. Zoals bij een zwangerschapscursus Hypnobirthing, maar dan in slechts drie sessies van een uur. Je leert prettige en effectieve ademhalings-  en ontspanningsoefeningen die een positief effect hebben op bijvoorbeeld misselijkheid of slaapproblemen . Het zal je helpen je diep en goed te ontspannen en zodoende je klachten positief te beïnvloeden.

Bespreek je klachten altijd eerst met je verloskundige of huisarts!

Misselijkheid
Misselijkheid is de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Vooral in de eerste twaalf weken heeft ruim de helft van de vrouwen er last van. Het is een vervelende kwaal die er zelfs voor kan zorgen dat je niet kan genieten van deze bijzondere tijd.

Er zijn verschillende oorzaken voor misselijkheid in de zwangerschap: je lichaam moet zich aanpassen aan de hormoonveranderingen. Maar ook stress of spanningen kunnen het veroorzaken. Je geest en je lijf goed leren ontspannen kan de klachten significant doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Slecht slapen
Er zijn een aantal factoren die maken dat je tijdens je zwangerschap slaapproblemen kunt hebben. Je bent druk bezig met de zwangerschap, de baby, de bevalling. Misschien heb je er zorgen over. Je droomt vaak intensiever als je zwanger bent. En aan het einde van je zwangerschap nemen de lichamelijke ongemakken toe;  naarmate je buik groeit wordt het lastiger in je favoriete slaaphouding te liggen en omdraaien kost ook wat inspanning. Met de ontspanningsoefeningen en visualisaties kun je jezelf sneller weer in een hele rustige toestand brengen waardoor je als vanzelf weer in slaap valt.

Stemmingswisselingen
Als je zwanger bent gieren de hormonen door je lijf. Er verandert ontzettend veel in je leven. Dit kan maken dat je last hebt van stemmingswisselingen. Je bent snel geprikkeld, wat somber, je maakt je zorgen over de bevalling of een van de vele andere dingen die op je af komen tijdens je zwangerschap. Met behulp van de ontspanningsoefeningen kun je jezelf weer in balans brengen.

Harde buiken
Tijdens je zwangerschap trekken de spieren van je baarmoeder af en toe samen.  Je buik wordt letterlijk hard. Het voelt ongemakkelijk, maar niet pijnlijk. Het kan ook geen kwaad, het een signaal van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Door goed ontspannen en diep in je buik ademen kun je de frequentie van de harde buiken naar beneden brengen.