Home » ontspannen bevallen

Bevallen is in de afgelopen jaren steeds meer een medische aangelegenheid geworden. De algemene opvatting is helaas ook dat bevallen gepaard moet gaan met veel pijn. Veel vrouwen leven daarom met veel spanning of zelfs stress naar hun bevalling toe, en raken de positieve verbondenheid met hun zwangerschap een beetje kwijt.

Bevallingspijn lijkt op menstruatiepijn maar is intenser. Het komt in golven die naarmate de bevalling vordert steeds ‘hoger’ worden. Het mooie is dat tussen de golven door er steeds een moment van kalmte is.

Elke wee is een nuttige stap in het geboorteproces. De ontsluitingsweeën maken ruimte in je bekkenbodem om je baby door te kunnen laten. Persweeën stuwen je baby rustig door het geboortekanaal de wereld in.

Stel je nu maar eens de zee voor. Er steekt een fikse storm op. Probeer  de golven maar eens plat te drukken. Je snapt meteen dat dit een zinloze bezigheid is die je enorm veel kracht kost en zorgt voor frustratie (spanning).

Je verzetten tegen de weeën werkt averechts. Het maakt dat je lijf zich gaat spannen. Je maakt het stresshormoon adrenaline aan en je lichaam komt in de ‘vecht of vluchtstand’. Adrenaline remt de aanmaak van de hormonen endorfine en oxytocine. Endorfine wordt wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en is de natuurlijke pijnstiller van ons lichaam. Oxytocine bevordert het samentrekken van de baarmoeder.

Door middel van de ademhalings- en ontspanningsoefeningen  die je in de zwangerschapscursus leert wordt juist de aanmaak van deze twee hormonen bevorderd. Je zult in staat zijn op de golven van de weeën mee te deinen en je lichaam tussen de weeën door helemaal los te laten, zodat elke wee ook optimaal benut wordt.